Arrangementer betyr mye for Lillehammer-regionen. Vi har vært en arena for store idrettskonkurranser i mange tiår. Birkebeinerarrangementene samler titusener, World Cup-arrangementer på ski når ut til millioner gjennom TV. Arrangementene og festivalene bidrar til mange titalls millioner i regional verdiskaping. Norsk litteraturfestival samler alene ca. 25.000 publikummere. Festivaler har lenge preget regionen. Denne sommeren startet Gausdalsfestivalen som kan bli en ny tradisjon på Skei. Og vi har vist at Stortorget kan samle publikum til fest og konserter i Lillehammer.

Nylig trakk Lillehammer Live flere tusen på en ny arena, Strandpromenaden. I september samlet «Mat fra Øyerfjellet» mange interesserte. Teaterdagene er nettopp gjennomført med kurs, forestillinger og NM i teatersport, – bare for å nevne noen eksempler.

Opplevelser i kø for fastboende og besøkende

Nå står Mataukfestival og Oktoberfest for døra og i hver høstferie er det store utstillinger i fjellet med mønstringen på Ilsetra som den største. Den 11. oktober arrangeres Gründerdagen i Lillehammer-regionen; en inspirasjonsarena for gründere, studenter, næringsaktører og andre som er opptatt av næringsutvikling i regionen. I midten av oktober braker det løs med DølaJazz – Lillehammers eldste kulturfestival som setter farge på byen og markerer 40 års jubileum med allsidig program 18.-21. oktober. Den 24 og 25 november kan man oppleve e-sport, elektronisk konkurransesport på kloss hold i Maihaugsalen. Da kommer Telenorligaen tilbake til Lillehammer, og publikum kan nok en gang oppleve en helt ny form for arrangement. Videre går det slag i slag med World Cup, Snøfest og Julebyen, adventskonserter og julerevy, for ikke å snakke om alle konserter og forestillinger som foregår gjennom hele året i Kulturhuset Banken, Maihaugsalen, Litteraturhuset, i kirker og på andre arenaer.

En levende og attraktivt region

Totalen av alle disse arrangementene, både de godt kjent og de nye tilskuddene, gjør regionen vår levende og attraktiv. Både for de som bor her og de som kommer på besøk, eller de som vurdere å flytte hit. I tillegg er reiselivet er en stor næring for vår region, og opplevelsene er viktige for at vi skal være et attraktivt reisemål.

Vi er et nasjonalt tyngdepunkt innen arrangementskompetanse og høgskolens studier innen bla kulturprosjektledelse, reiseliv og TV-fag er både en ressurs og gir studentene praktisk erfaring og læring. En regional arrangementsstrategi utarbeides nå, og forslag vil bli presentert i løpet av oktober.

Med alt dette kan vi ønske alle innbyggere og tilreisende en opplevelsesrik høst!

Hilsen,

Øivind Pedersen
Kulturnæringsutvikler, Lillehammer-regionen Vekst

Et tilbakeblikk til fine dager med Lillehammer Live!