Som gründer er det mange ting å ta hensyn til når man skal etablere seg, og for de aller fleste er det for første og eneste gang. Seriegründere er en sjelden rase.

Stedet du etablerer deg er kanskje et av de viktigste kriteriene før du starter opp. Er det nært markedet? Finnes det samarbeidspartnere der? Hva med arbeidskraft? Finansiering? Pluss en hel del andre ting.

En ting er sikkert; alle steder har sine fortrinn og ulemper, så du må gjøre en «pros and cons»- vurdering.

Jeg liker å fokusere på det positive, og her får du fem gode grunner til å etablere virksomhet (eller flytte den) til Lillehammer-regionen.

Infrastruktur. Lillehammer-regionen ligger 180km fra Oslo. Med eksisterende og kommende infrastruktur i form av Jernbane og 4-felts motorveg, går det raskt å komme seg til og fra Tigerstaden om du MÅ dit. Det er 150km til Gardermoen. Togene går hyppig sørover, og da kan du jobbe samtidig som du transporteres. Ofte kan det ta lenger tid i bil inn til Oslo fra nærområdet rundt.

Kostnader. Det er mye penger å spare ved å drive herfra. Husleie, transport, tid, lønnskostnader er eksempler på dette. Du er også omgitt av gode hjelpere som kan bistå deg uten at taksameteret går. Skal du leie kontor eller produksjonslokaler, er det mye å spare. I perioden 2010 – 2015 gjennomsnittsprisen for næringslokaler i Oslo kr.2.342,- pr. kvm. Lignende statistikk finnes ikke for Lillehammer, men det ligger godt under dette.

Synlighet. I Oslogryta er det trangt om plassen og oppmerksomheten. I en litt mindre befolket region blir du mye mer synlig for kunder, samarbeidspartnere, potensielle ansatte og andre. Det er lettere å bli synlig i media. Dette kan være et fint springbrett ut i større markeder. Det er også god hjelp i alle som har flyttet fra regionen inn til mer sentrale strøk. De blir gode ambassadører for alt som skjer og kommer fra hjemplassen.

Marked. Litt avhengig av hvilken bransje du skal starte i, men er det for eksempel innen reiseliv, turisme, sport, friluftsliv, opplevelser eller vinterrelaterte ting er du midt i smørøye. Vi har flere bedrifter som er i verdenstoppen i sin nisje. Eksempelvis Swix. Lillehammer-regionen har som ambisjon å bli Europas ledende vintersportregion, og vi er godt på veg. Det betyr at det er mye kompetanse og nettverk innen disse bransjene her. For ikke å snakke om arrangementer. Der er vi i verdenstoppen!

Livskvalitet. Sist, men ikke minst skal du selv og eventuell familie og ansatte også leve de timene dere ikke jobber i løpet av døgnet. Lillehammer-regionen har, sett i forhold til størrelsen, et bredt kulturliv med mye aktivitet gjennom året. Nærheten til naturen er unik, og vi er snart – eller allerede – Norges eneste snøsikre område, for de som er opptatt av slikt. Det er også kort veg til flere av Norges nasjonalparker, du kan ta dagsturer i Langsua, Jotunheimen og Rondane.

Dette var noen grunner. I tillegg har Lillehammer-regionen Vekst et apparat og et nettverk som kan bistå deg før og under etableringen med rådgivning, lokaler, nettverk og finansiering. Midt i Lillehammer sentrum ligger Hub LHMR, et entreprenørskapssenter for gründere, nystartede bedrifter og andre med behov for en kontorplass i et trivelig og ressurssterkt arbeidsmiljø. Ikke nøl med å ta kontakt. Velkommen til Lillehammer-regionen!

Hilsen,
Henning Holmbakken

 


Lillehammer-regionen Vekst: Lillehammer, Gausdal og Øyer kommuner har samlet sine næringsutviklere i en felles enhet.  Vi holder til i Hub LHMR som er et kontorfellesskap for gründere. Vi jobber for utvikling av næringslivet i Lillehammer-regionen og blogger om ulike aspekter som berører næringsutvikling.