Den råeste sykkelvåren

Den 19. mai inntar sykkelverden Lillehammerregionen for å kjempe om seieren i den tredje etappen av Tour of Norway. For de mange tusen som fikk med seg sykkel-NM i 2015, byr Tour of Norway denne gang på gjensyn med de rå duellene som var opp VIP-veien. I tillegg legger rittet turen om både Øyer, Hunderfossen, Gausdal og selvfølgelig sykkel-bygda Rudsbygd.

Selv om lagene ikke er endelige, kan vi med sikkerhet si at det blir stor lokal deltakelse. Edvald Boasson Hagen sitt lag Dimension Data kommer, med rudsbygdingen i spissen. I tillegg skal Team Joker Icopal sykle, og for dette laget forventes det at Anders Skaarseth, som nylig ble nummer to i et stort etapperitt i Frankrike. Rasmus Fossum Tiller og Tobias Foss deltar. Alle har det til felles at de sykler for Lillehammer Cykle Klubb. Også kvamværen Hans Kristian Rudland, den tidligere terrengsyklisten Erik Nordsæter Resell og Oslo-gutten Ole Forfang, som alle syklet for LCK før de gikk til henholdsvis Uno-X Hydrogen development team og Team Joker Icopal, har stor mulighet for å stå på startstreken under Tour of Norway.

Tidligere sykkelarrangementer på Lillehammer, enten det har vært Tour of Norway eller sykkel-NM, har vært skikkelige folkefester. Enten det er fordi du er lidenskapelig opptatt av sykkel, du liker idrett i verdensklasse, du ønsker å heie fram de lokale sykkelheltene, du liker å få med deg det som skjer eller du ønsker å invitere med venner på en hyggelig dag ute i forhåpentligvis flott vårvær, så er det bare å komme seg ut 19. mai.

Syklistene passerer Lillehammer Sentrum første gang ca. 14.30, før de legger ut på en runde om Øyer, Hunderfossen, Rudsbygd, Segalstad Bru, Follebu, Jørstadmoen og Vingnes, før de igjen passerer målstreken i Kirkegata nedenfor Stortorget rundt kl. 16.00. Så legger de ut på tre avsluttende runder, som alle inkluderer VIP-veien. Når det gjelder steder å stå for å få med seg rittet er det mange muligheter, men noen anbefalinger:

  • Stortorget er målområde og det er et must å få med seg avslutningen, som er rundt kl 18. Rundt Stortorget blir det også et barneritt etter første målpassering, arrangert av DNB
  • Rudsbygd er selveste sykkelbygda, og der mobiliseres det for å gi Edvald et skikkelig løft videre bortover Øverbygdsvegen. Syklistene kan ventes å passere Rudsbygd ca. 15.15, så dette er et sted å få med seg
  • VIP-veien kommer til å bli spektakulært, og her kommer feltet garantert til å sprekke kraftig opp. Syklistene har relativt lavt tempo, noe som gjør det mulig å følge dem over lengre tid. Fra VIP-veien er det kort gå- eller sykkeltur ned til Stortorget og avslutningen
  • Utover dette forventes det mye folk og liv og røre i Øyer Sentrum og ved Aulestad

Alt du trenger å vite om Tour of Norway finner du her.

Treningsmiljøer

De siste årene har Lillehammer utvilsomt vært Norges råeste sykkelby. Med Edvald som ledestjerne, har en lang rekke toppsyklister blitt utviklet. De fleste av dem har vært innom både junioravdelingen til LCK, NTG Sykkel og har brukt sykkelkompetansen på Høgskolen i Innlandet – Lillehammer aktivt. Når Norge nylig stilte et U23-landslag på et stort internasjonalt ritt, hadde alle de seks syklistene syklet for LCK.

Sykkelregionen Lillehammer er så mye mer enn verdens beste syklister som kjemper om etappeseier. Ønsker du å sykle i litt organiserte rammer har Lillehammer Cykle Klubb (LCK) et bredt tilbud. LCK Kids er for barn mellom 6 og 12 år, og i denne gruppa er det mye lek på sykkelen – og et og annet litt mer alvorlig ritt en gang i blant. For dem som er litt eldre har LCK treningsgrupper for dem som er 13-16 og for juniorer. I tillegg er det hvert år ulike grupper som trener sammen mot forskjellige mål, slik som Lillehammer-Oslo eller Trondheim-Oslo. For dem som er godt voksne og ønsker å komme inn i et treningsmiljø, finnes det en egen Facebook-gruppe « LCK veteran treningsgruppe» som anbefales.

Terrengsykkel

17.juni åpner Hafjell Bike Park, en av Europas råeste destinasjoner for heisbasert sykling. Arenaen har flere ganger vært brukt til verdenscup og i 2014 til verdensmesterskapet, så løypene holder høy kvalitet. For dem synes de tøffeste løypene blir for tøffe, finnes det tilbud i alle kategorier. Litt etter  samme modell som for et alpinanlegg.  Koblet sammen med det heisbaserte anlegget er det et fantastisk stinett innover fjellet.

Og nettopp et variert og omfattende sykkelstinett, særlig i høyfjellet, er noe som kjennetegner Lillehammer-regionen. Regionen har et aktivt lokallag for terrengsyklister i NOTS Lillehammer og omegn. NOTS er en for en nasjonal organisasjon som ivaretar alle terrengsyklisters interesser, og lokallaget i regionen er aktive på å arrangere fellesturer som ofte gir deltakerne helt nye opplevelser. Områdene innover fra Hafjelltoppen både nordover mot Venabygdsfjellet og sørover til Nordseter er nevnt. I tillegg har Skeikampen i mange år vært regnet som en Norges absolutt beste steder for stisykling i høyfjellet. I stinettet på Skei arrangeres Bukkerittet 1. juli.

Birkebeinerrittet

Selv om det er en stund til 26. august, er det vanskelig å snakke om sykkelregionen Lillehammer uten å nevne Birkebeinerrittet. Rittet arrangeres i 2017 for 25. gang etter at Morten Østli, Snorre Moen og Tor Fredriksen rundt 1991/1992 fant fram til traseen og fikk ideen om rittet. Selve hovedrittet på lørdag hadde på det meste 17 758 påmeldte deltakere, i tillegg til mange tusen deltakere på de andre sykkelarrangementene i samme periode. Selv om det er litt færre deltakere i dag, er Birkebeinerrittet fortsatt et av Norges og Nordens største sykkelarrangementer, og er et hovedmål for mange for sesongens trening.

Sykkelbyen

For mange er sykkel først og fremst et praktisk fremkomstmiddel, og det jobbes godt for å tilrettelegge for hverdagssyklister i regionen. Fra Segalstad Bru, via Follebu og helt inn til Lillehammer sentrum, er det et sammenhengende sykkelveisystem. Fra Øyer og til Lillehammer er Gudbrandsdalsvegen/Fylkesveg 312 relativt lite trafikkert og et flott sted å sykle.

Lillehammer er definert som sykkelby. Satsingen begynte i 2009, og er et samarbeid mellom Lillehammer kommune, Oppland Fylkeskommune og Statens Vegvesen. Bakgrunnen er å gjøre det enklere å sykle i Lillehammer, og gjennom å informere, engasjere og oppmuntre, få flere til å velge sykkelen som fremkomstmiddel.

Avslutningsvis en oppfordring om å ta del i den råeste sykkelvåren. Ta sykkelen til jobb, bli med på fellestur med NOTS Lillehammer eller test dine egne grenser i Hafjell Bike Park. Og ikke minst oppfordres du herved til å møte opp under Tour of Norway 19. mai. Det blir helt rått!