Den 30.oktober er fristen for å søke etablererstipend for kulturbaserte næringer. Stipendordningen skal være til berikelse for distriktets kulturliv og stimulere til utvikling av kulturbaserte næringer i Lillehammer-regionen. Barbora Hollan mottok etableringstipend i 2017 og deler her hvordan stipendet har bidratt til videre utvikling av hennes prosjekter.

Jeg var så heldig å få etableringsstipend for kulturbaserte næringer 2017. Takket være stipendet, kunne jeg kjøpe lydutstyr, noe som har gitt meg mulighet til å arbeide selvstendig med egnene dokumentarfilmer, uten å være avhengig av å leie utstyr fra andre. Det har gitt meg en utrolig frihet. Takket være dette, kan jeg nå ta på meg spontanoppdrag, hoppe ut i prosjekt og teste ut ting uten å være avhengig av finansiering, men først og fremst gir det meg mulighet til å være på opptak over lengre perioder av gangen og være tilstede når ting skjer. Blant annet kunne jeg takket være dette være i Nepal i over en måned for opptak til en dokumentarfilm. (Uten eget utstyr, ville vi kun ha hatt budsjett til én research tur på to uker.) Det gjorde at jeg fikk fanget materiale jeg ellers aldri kunne ha fått og som er et godt utgangspunkt for å arbeide videre med filmen.

Men først og fremst har stipendet hatt en emosjonell verdi. Det å starte opp for seg selv er en sårbar situasjon, og spesielt når man skal jobbe med film. Det å få et stipend gir en enorm klapp på skulderen, en følelse av at man gjør noe riktig. Det ga meg også en stor følelse av å være velkommen i Lillehammer, og av at Lillehammer er et sted der det er verdt å bli. Jeg var veldig overrasket over hvor mange som fikk med seg at jeg hadde fått stipendet, og hvor mange som heiet på meg. Spesielt husker jeg at jeg var på butikken dagen etter at jeg fikk stipendet, og møtte på bekjente som kom og gratulerte meg. Det var noe veldig fint og betryggende av å føle på at jeg har en fanbase av mennesker jeg nesten ikke kjenner her på Lillehammer, og jeg følte veldig på at jeg tror ikke dette ville ha skjedd et annet sted, f.eks. i Oslo, der jeg ville ha druknet i mengden.

Jeg merker også at stipendet har gjort at jeg har fått blitt kjent med dere som jobber i kommunen og fylkeskommunen, og at jeg har blitt lagt merke til, noe som også gir meg en følelse av trygghet og tilhørighet her på Lillehammer, og en følelse av at det er mulig å etablere seg her som filmskaper.

Det er bare ett å siden jeg gikk ut fra filmskolen, men jeg har allerede tre prosjekt som jeg har fått støtte til fra både Østnorsk filmsenter, Fritt Ord og NFI. I tillegg har jeg vært så heldig at jeg har fått blitt med som instruktør på skolefilmbussen, kanskje den beste og hyggeligste jobben man kan ha ved siden av å jobbe med egne filmer, der jeg både får delt litt av gleden av å lage film, men også bli inspirert av de andre instruktørene jeg jobber med.

Det er veldig mange baller i luften akkurat nå, og jeg gleder meg til fortsettelsen! Så, tusen takk for støtten!

Barbora Hollan

Ønsker du å vite mer om etableringsstipendet og kriterier for å søke, les mer her.