Noen vil sikkert mene at alle typer næringsvirksomhet bygger samfunn, og at overskriften slik sett blir en trivialitet. Likevel vil jeg påstå at kulturnæringer som oftest har en ekstra dimensjon, som gjør at nettopp disse næringene bidrar ekstra til samfunnsutviklingen. Denne dimensjonen handler om at næringene skaper opplevelser for de folkene som bor i samfunnet, det vil si slike som deg og meg.
Kunnskapsverket, et nasjonalt senter for kulturelle næringer, lokalisert på Lillehammer, avgrenser i en rapport fra 2015 kulturnæringer til «bedrifter/entreprenører og verdikjeder innen følgende bransjer: film (inkludert dataspill), musikk, litteratur, visuell kunst, scenekunst, design og arkitektur.» Jeg skal i denne bloggen komme inn på hvor sterke flere av disse bransjene er i Lillehammer, og hvilke muligheter dette gir.
Musikk – Limpi, en internasjonal spydspiss
Lillehammer Institute of Music Production and Industries, forkortet Limpi, hadde oppstart i september 2018. Skolen omtales gjerne som pophøyskolen, og er unik i sitt slag i Norge. Sannsynligvis også i Europa, kanskje også i hele verden. Høyskolen skal i løpet av ett studieår utvikle talentfulle artister, låtskrivere og produsenter til å bli fremtidens stjerner.
Da vi nylig var på besøk hos Limpi i de nyoppussede lokalene i Kirkegata, midt i Lillehammer sentrum, fikk vi ikke bare se kule lokaler. Primus motor og gründer, Magnus Beite, kunne også fortelle om en suksessfull oppstart som har blitt lagt merke til i Norge og verden. Studenter ved skolen har allerede rukket å gjøre seg bemerket ved å ha skrevet den offisielle Idol-låta, og studentene ved skolen har i løpet av få månedere laget 400 låter. I følge de som har kunnskap om slikt, har mange av dem svært god kvalitet.
Bransjenettstedet Music Norway er blant dem som har omtalt stjernelaget som står bak Limpi. Artisten Espen Lind, produsenten Amund Bjørklund og ikke minst Tor Erik Hermansen i Stargate var sentrale i oppstarten, og i følge Magnus Beite er det nå stor interesse fra kjente nasjonale og internasjonale for å bidra som mentorer.
Limpi legger opp til at studentene skal samarbeidet. Konkurrentene er ikke de andre studentene ved høyskolen, men hele verden. Lykkes en av medstudentene er det bra for alle. Kanskje åpner det dører for andre.
Film – en langsiktig satsing
Satsingen på filmbransjen har pågått lenge i Lillehammerregionen. I dag ser vi klare effekter av satsingen gjennom sterke enkeltaktører, stor bredde i miljøet og god samarbeidsånd. Som for studentene på Limpi, er samarbeid også en viktig suksessfaktor for filmmiljøet. Det offentlige har gjennom mange år bidratt med støtte både til samarbeidsarenaer og til enkeltprosjekter, og filmmiljøet gjør seg bemerket nasjonalt og internasjonalt.
I Filmbanken, beliggende på motsatt side av Stortorget for allerede omtalte Limpi, er mange av aktørene samlet. Ved Stortorget ligger også Lillehammer kino, som i tillegg til ordinære filmvisninger, og huser en av verdens råeste miksekinoer. I sal 3 på Lillehammer kino mikses nå lyden til mange av de mest suksessfulle norske filmene, og også internasjonale produksjoner har fått opp øynene for fasilitetene som The Lipp kan tilby.
I 2018 gjorde Filmbin stor suksess med filmen Los Bando. Jeg fikk selv gleden av å være til stede på premierevisningen under Berlinalen i februar, og det ble en opplevelse for livet. 1000 barn fylte en sal i Das Haus der Kulturen der Welt, og så filmen med live dubbing. Live dubbing var for meg en ny opplevelse, og jeg oppfattet det hele som svært monotont. Tidvis følte jeg nesten med de tyske barna som måtte se filmen på denne måten, men jeg skjønte raskt at filmen gjorde stort inntrykk på barna. Høylytt latter, applaus og andre positivt ladde uttrykksformer var gjengangeren, og etter filmen var det lang kø for å få stille regissør og skuespillere spørsmål. Turen til Berlin motiverte meg til denne bloggposten. Etter dette har Los Bando gått sin seiersgang rundt i Europa, med en imponerende rekke priser.
Lillehammer som lokasjon for innspillinger er også et satsingområde som gir resultateter. Lilyhammer er mest kjent, og også mest suksessfull, men faktum er at Lillehammer er populært sted for en rekke innspillinger. Denne uken kommer et tysk produksjonsteam til Lillehammer, for å se på fasilitetene der de senere skal spille inn en TV-serie for tysk ZDF. Og med en filmkommisjonær på plass, og en profilerings- og kompetanseplattform i Lillywood, ligger alt til rette for mange produksjoner på Lillehammer. De fleste drar veksler på lokal kompetanse.
Lillehammer – Unesco City of Literature
Når vi snakker om kulturnæringer og Lillehammerregionen kan vi ikke glemme litteratur. I 2017 ble Lillehammer Unesco City of Literature, som både anerkjenner at Lillehammer by og regionen rundt er sterke på litteratur. I tillegg viser det at Lillehammer har varslet ambisjoner om hva vi skal få til i fremtiden. Øivind Pedersen har tidligere blogget om hva det vil si å være Unesco Creative City.
Kjernen i litteraturbyen Lillehammer er selvfølgelig Norsk Litteraturfestival. Festivalen som hadde 20-årsjubileum i 2015, er Nordens største litteraturfestival og et møtepunkt for alle som er opptatt av litteratur i Norge. Litteraturfestivalen het opprinnelig Sigrid Undset-dagene, selvfølgelig oppkalt etter byens egen nobelprisvinner. Med Bjørnsons Aulestad noen kilometer unna i Gausdal, er det klart at både historisk og i samtiden er litteraturen sentral i vår region.
Fabrikken – en smeltedigel for kulturnæringer
Fabrikken er en co-working arena for kreative og kulturbaserte næringer. I forbindelse med det årlige Fabrikken-seminaret i september, blogget jeg om co-working og Fabrikken. I bloggen sto blant annet følgende: «Coworking-miljøer gir mulighet til å jobbe i et miljø med andre mennesker og impulser, og på tvers av bransjer og virksomheter. I et slikt miljø kan man utveksle ideer, man kan dele kunnskap, dele ressurser, låne hverandres kompetanse og i noen tilfeller springer også nye forretningsideer og samarbeid utfra slike miljøer.»
Det som gjennom flere år har blitt skapt på Fabrikken får nasjonal oppmerksomhet. Fabrikksjef Torhild Andersen er en nestor innen temaet co-working i Norge. I tillegg til praktisk erfaring fra Fabrikken, er hun forsker ved Østlandsforskning med blant annet co-working som forskningstema. Nylig skrev hun en omfattende kronikk om temaet i Dagsavisen, en kronikk som er verdt å lese.
Av
Eirik Haagensen, næringssjef Lillehammer-regionen
Vi har tidligere blogget om kulturregionen Lillehammer
Les vår blogg om arrangementenes betydning i Lillehammer-regionen