Fra bringebærbusker til lokale frokostbord. Det er drømmen til Moe Gard i Øyer. Lokalt samarbeid og kompetanse muliggjør spennende matmangfold og tomme utsalgshyller.
På Moe Gard har det vært en travel sesong. På tross av mye regn har fire og et halvt tonn bær blitt godt utnyttet, mye takket være spennende produkter som fikk livets rett gjennom samarbeid og støtteordninger. Takket være midler ‘Mat fra Øyerfjellet’ fikk tildelt fra Innovasjon Norge, samt bistand fra Bjørn Hettervik ved Lysaker Gjestegård og Lina Dybdal ved Kulturstua i Ro, kunne Moe Gard begynne en ny og spennende reise.
-Jeg kan vel si at vinteren 2016 ble avgjørende for oss. Samarbeidet vi fikk etablert med tilgang på midler og kompetanse har utgjort hele forskjellen. Viktige brikker falt på plass og vi endte opp med 20 nye produktideer. Seks av disse er nå å finne i vårt sortiment. Responsen har vært god og vi er utsolgt for flere av produktene. Vi jobber med produkter som er differensiert fra det tradisjonelle for å tilby lokale beboere og besøkende til regionen noen annerledes. Eksempelvis bringebærsennep, sier Windy Kester Moe ved Moe Gard.
Produksjonsfasiliteter
Til nå har Moe Gard produsert produktene sine ved Lysaker Gjestegård. Drømmen er tilgang på større produksjonslokaler for å kunne øke kapasiteten å tilby mer kortreist mat.
-Jeg drømmer om et lokalt saftpresseri og bærmottak slik at regionen får bedre utnyttet lokale råvarer. Røros er et godt eksempel. De har etablert et bærmottak hvor man kan levere inn bær til safting og sylting. Bærene blir brukt til blant annet produksjon av is, øl og av lokale restauranter. Dette gir ekte og nære smaksopplevelser som folk står i kø for, sier Kester Moe.
Hun får støtte av Henning Holmbakken, næringsutvikler i Lillehammer-regionen Vekst.
-Historien til Windy viser at dersom man ønsker å etablere seg innen lokalmat så er det mulig. Det finnes tilgang på kompetanse, samarbeidsmuligheter og finansieringsordninger som muliggjør en satsing. Det man trenger er en sterk skapervilje og gjennomføringsevne. Og det viktigste av alt; markedet er her!
På LokalmatInspirator i HubLHMR den 18. oktober kan du høre brukerne på Moe sin historie frem til der de er i dag. Du får også høre Jenny Mosveen fra Vaffelstekeriet om sin reise og sine fremtidige ideer. Eldrid Rudland i Lillehammer Gudbrandsdalen Kunnskapspark forteller om erfaringene fra prosjektet «Gardsgründer» i Nord-Gudbrandsdal

