Nylig kom jeg tilbake fra to dager på Berlinalen, en stor filmfestival som ble arrangert for 68. gang. Som navnet tilsier i den tyske hovedstaden. Bakgrunnen for at jeg var tilstede, blant annet sammen med Lillehammers ordfører Espen Granberg Johnsen og ansvarlig for kulturnæringsutvikling i Lillehammer-regionen Øivind Pedersen, var at Lillehammer-filmen Los Bando var blant filmene på konkurranseprogrammet. I disse OL-tider kan det å gå komme med i denne konkurransen sammenlignes med å vinne medalje i Pyeongchang. Over 2000 filmer ble sendt inn til konkurransen, kun 65 blir vist.

Filmbin

Bak Los Bando står selskapet Filmbin, som tidligere blant annet har stått bak filmene «De tøffeste gutta» (2013) og «Bestevenner» (2009). Den sistnevnte filmen kom også med i konkurranseprogrammet under Berlinalen.  Filmbin lager film for barn og unge, noe få selskaper gjør i Norge. En av grunnene er at det er vanskelig å nå fram med søknader om støtte til barn- og ungdomsfilm i konkurranse med filmer mot et voksent publikum. Blant annet fordi det kommersielle potensialet i barn- og ungdomsfilm som utgangspunkt er mindre.

Lillehammer i front

Under festivalen arrangerte Lillehammer kommune og Oppland Fylkeskommune en lunsj på den svært norskinspirerte kafeen Munch’s hus (Sic!). Kulturminister Trine Skei Grande var til stede, og det bidro til et stort presseoppbud fra nasjonale medier. I sin hilsen la kulturministeren vekt på viktigheten av å lage godt innhold også til barn og unge, og ikke bare «crap» som hun kalte det. Hun la også vekt på at kulturdepartementet har satt i gang et arbeid med en kulturmelding for barn og unge. Og gikk langt i å love at meldingen skulle følges opp med en skikkelig satsing. Dette er en satsing både jeg som pappa til to små jenter og som næringssjef i Lillehammer-regionen setter stor pris på. Enten det er Filmbin sine filmer, det er Pegasus-programmet sine litterære aktiviteter mot barn og unge eller det er Maihaugens kulturhistorieformidling til den samme målgruppen; Lillehammerregionen er sterke på kultur for barn og unge, og ønsker en slik satsing svært velkommen. Vi er klare til å være med i front!

Under oppholdet sitt i Berlin fikk kulturministeren også se Los Bando, og skrøt i etterkant av filmen på sosiale medier. Selv fikk jeg oppleve filmen sammen med 1000 tyske barn og unge, i en enorm kinosal i Haus der Kulturen der Welt [https://hkw.de/de/index.php]. Dette var intet mindre enn en opplevelse for livet. Jeg ble rørt da jeg så filmen på Lillehammer kino for et par uker siden, men opplevelsen av trampeklapp fra de 1000 barn og unge flere ganger under filmen og ekstatisk applaus etter at rulleteksten var ferdig; den opplevelsen vil sitte i lenge. Se innslag på Kveldsnytt fra den internasjonale premieren. Det skal legges til at tyskerne opplevde filmen med monoton tysk dubbing, og likevel ga den så fantastisk respons.

Et sterkt filmmiljø

Filmbin er en sentral del av filmmiljøet på Lillehammer, men filmmiljøet er så mye mer enn det. The LIPP (Lillehammer Post Production) leverer fullskala tjenester innen etterbehandlingen av filmer. I Lillehammer kino. Mest kjent er kanskje lydmiksekinoen, som er Norges eneste sal for å mikse i Dolby Atmos. Denne unike muligheten har blitt svært populær, og ble blant annet brukt av Karpe Diem for miksing av deres film «Adjø Montebello» og filmen «Norske Byggeklosser» med Lillehammers egen Atle Antonsen i de 11 hovedrollene. I tillegg har Lillehammer flere kjente manusforfattere, produsenter, regissører og filmkomponister, mange av dem lokalisert i Filmbanken på Stortorget.

Film er en viktig næring for Lillehammer, og utviklingen er svært positiv. Vi i Lillehammer-regionen Vekst skal også i fremtiden være med å bidra til utviklingen.

Hilsen,
Eirik Haagensen
Næringssjef i Lillehammer-regionen