Sol over Gudhjem er et stykke dansk smørrebrød (rugbrød) med røkt sild, en rå eggeplomme, tynne skiver av reddik samt løk eller klippet gressløk. Du har ikke besøkt Bornholm hvis du ikke har smakt denne.

I 2009 tok to brødre, Mikkel og Mads Marschall, dette navnet og etablerte Danmarks største kokkekonkurranse. Mikkel og Mads er fra Melsted rett ved Gudhjem, og ønsket å gi noe tilbake til hjemstedet. De er begge kokker og bor i København.

Best i Norden

Sol over Gudhjem består av en kokkekonkurranse, dessertkonkurranse, produktpris, utdeling av æresprisen Kokkenes Kokk og et matmarked. Det foregår hvert år i Gudhjem på Bornholm. Konkurransen har i dag vokst til et stort gastronomisk univers, som hvert år tiltrekker seg mer enn 10.000 foodies, besøkende, turister og journalister fra hele verden. Det hele sendes live på Dansk TV2, og konkurransen har medvirket til å skape oppmerksomhet rundt Bornholm som et gastronomisk mekka. The Travel Inspector beskriver dette arrangementet som det beste matarrangementet i Norden.

Hva er så spesielt med Sol over Gudhjem?

Det finnes mange matfestivaler og kokkekonkurranser rundt i Norden, men her er det skapt et konsept som engasjerer og bidrar til oppmerksomhet for Bornholm som ikke er lett å få til på andre måter. Mat- og reiselivsjournalister fra hele verden har vært på besøk og skrevet om arrangementet. Alle som bidrar til arrangementet gjør det gratis: deltagere, dommere og alle de frivillige. Det har kommet til mange virksomheter – ikke alle matrelaterte – som vil assosieres med arrangementet.

Konkurransene er bygget opp som et idrettsarrangement med intervallstart. 4 kokker til kokkekonkurransen og 3 kokker til dessertkonkurransen blir invitert til å delta, og det er en stor ære. Kokkene starter med 15 minutters mellomrom på hvert trinn i konkurransen, fra utdeling av råvarer til bedømming, veldig godt tilpasset en live TV-sending. Det er ekspertkommentarer under vegs og mye ståhei.

Lokale ildsjeler

Mange matarrangementer i Norge kunne lært mye av hvordan dette er utviklet i løpet av 10 år. Det hele koker ned til en ting – i dette tilfellet to: Det må ha utgangspunkt i ildsjeler som brenner for ideen og evner å gjennomføre den – gang på gang.

Dersom du har mulighet anbefales en tur til Bornholm i juni 2020.

Henning Holmbakken, Næringsutvikler