Vi har knapt kommet i gang med november, men likevel er vintersesongen i gang for alvor i Lillehammer-regionen. Tidligsnøen er svært viktig for regionen.

I en bloggpost i fjor trakk vi fram fem områder der snøen har stor betydning for regionen:

  • Merkevaren
  • Tilflyttere
  • Fritidsboliger
  • Næringsliv
  • Arrangement

I næringssjefens hjørne denne måneden vil jeg vektlegge tidligsnøens betydning for næringslivet i regionen. Reiselivssjef Ove Gjesdal i Visit Lillehammer uttalte nylig til Dagens Næringsliv (DN+) at tidlig skiføre kombinert med en islagt bob- og akebane gir 50 000 gjestedøgn i Lillehammerregionen før jul. Da vi nylig besøkte hotellsjef Jon Lunke på Pellestova kunne han fortelle om mange henvendelser om langrennsforholdene, og stor etterspørsel etter rom når han kunne fortelle kundene at det var milevis med løyper ut fra Pellestova.

En helt unik bob- og akebane

Fra bob- og akebanen i Hunderfossen ble det i begynnelsen av november meldt at de hadde passert 6 000 turer i banen allerede, noe som er ny rekord. I de meste aktive periodene er anlegget i drift fra kl 06.00 til 23.00 – tiden i mellom er nødvendig for å klargjøre banen for ny aktivitet.

På den mer kuriøse siden var TV2 på plass i bob- og akebanen under spadeakekonkurransen som gikk av stabelen forrige sesong.

Færre skidager i Oslo – tidligsnøen enda viktigere

Dagbladet kunne nylig fortelle at det de siste 30 årene har vært 39 færre skidager per i år i Nordmarka enn i den foregående 30-årsperioden. Relativt dramatiske tall vil mange si. Nå har ikke jeg tilsvarende tall for fjellområdene i Lillehammer-regionen, og kanskje har vi opplevd noe av den samme utviklingen her. Uansett er det slik at vi har en lang skisesong som gir næringslivet i regionen et konkurransefortrinn. Vi har de siste årene hatt stabilt gode langrennsforhold fra begynnelsen av november til ut i mai. Det er ikke mange andre områder i Norge som kan vise til det samme, om noen i det hele tatt.

Alpint er fortsatt viktig

Skeikampen var sammen med Kvitfjell blant de aller første alpinanleggene til å åpne denne sesongen. Hafjell følger opp kommende helg. Trøkket for å komme seg i alpinbakkene på starten av sesongen er nesten like stort som for langrennsentusiastene, selv om regionen kanskje ikke har like store fortrinn på alpint som vi har når det gjelder langrenn. For dem som ønsker å kombinere alpint og langrenn er det derimot ingen som slår oss!

Vil kunstsnøen overta?

På Natrudstilen har de begynt å produsere snø mens det ennå er plussgrader, og folk går i kø på den første kilometeren som klargjøres. NTNU og Sintef startet nylig opp et forskningsprosjekt som har til hensikt å finne metoder som kan gi mer miljøvennlig snøproduksjon i fremtiden.  Et relevant spørsmål blir derfor om villsnøen vil være viktig også i fremtiden, eller om kunstsnøen kommer til å ta over.

 

Hilsen,

Eirik Haagensen